Skolbladet
Forum för Föräldraföreningen vid Ballingslövs skola

Oktober 2005 Nr 6 Årgång 2

Välkomna…

   … till Blad nummer sex, terminens andra denna härliga höst med tät dimma
och bakom den en evigt blå himmel.

 

Årsmötet

Föräldraföreningen har hållit årsmöte och en nygammal styrelse har utsetts.
Styrelsen kommer att närmare presenteras i kommande Skolblad, namn och telefonnummer listas på slutet av detta Blad.

Ett tjugotal personer slöt upp och diskussionen var stundtals livlig. En mamma uppmärksammade att föreningen under det gångna året sponsrat varje barn med 500 kronor till olika aktiviteter som de annars blivit utan. Det är ett bra resultat för vårt arbete.

 

Spardagen/skollagen

Skollagen säger att skolan ska vara avgiftsfri och Hässleholms kommun har skärpt sin policy vad gäller avgifter för utflykter, skolresor, studieresor så att allt som sker i skolans regi ska vara gratis för eleven. Detta betyder att skolans budget inte kommer att räcka till så mycket ”extra”.

Föräldraföreningen har på årsmötet bestämt att ta över skolans ansvar för insamlade pengar. Nästa insamling blir till våren, vi återkommer med närmare information.

 

Föreläsning på dagis

På dagis föräldramöte hade dietisten Carol Renteria bjudits in och hon höll ett mycket intressant och uppskattat föredrag om kostens betydelse för hur vi mår, med speciellt fokus på sockrets betydelse.

Eftersom Ballingslövs skola och dagis är en så liten enhet hade det varit bra om de föreläsningar dagis anordnar kunde vara öppna för skolans föräldrar också - och skolan borde bjuda in dagisföräldrarna på sina. Dagisföräldrarna som lyssnade på föreläsningen rekommenderar föräldraföreningen varmt att bjuda in Carol för en föreläsning för alla föräldrar, hon hade fler föreläsningar på repertoaren med olika teman.

 

Skolmaten

Dagis och fritids har haft diskussioner om kommunens ändrade policy om hälsosam mat och minskad sockertillgång där. Policyn går ut på att det ska serveras mindre socker och sötade produkter och grövre bröd till barnen. Detta är positivt. Problemet som många föräldrar har sett är att man gick ifrån ytterlighet till ytterlighet: från att ha serverat chokladpudding till mellanmål på fredagar till att inte servera socker på filen och bara grovt bröd.

Förändringen har resulterat i att vissa barn inte äter alls och därför inte lär sig uppskatta den hälsosamma maten. Så även om intentionen är god (vem tycker inte att man ska skära ner på sockret och äta hälsosamt?) så har reformen missat sitt mål om barnen väljer att vänta med att äta tills de kommer hem. Ni föräldrar som vill gå samman för att få till stånd en mjukare linje kan höra av er till Tobias mamma Jenny på tel. 311 05.

Många föräldrar tycker att det hade varit bra om kommunen kunde ha nyckelhålsmärkt ljust bröd på anbudslistan så att skolköket kunde köpa in och servera barnen det. Som det är nu finns det bara grovt mörkt bröd och franskbröd – det grova brödet tycker många barn inte om och ”rostisarna” innehåller ingen näring och inga fibrer.

 

Det finns föräldrar som reagerar på att kommunen inte kan garantera att det kött som serveras i skolmaten är svenskt. På anbudslistan där maten som får köpas in står listad finns bl.a. kyckling från Thailand och irländsk köttfärs. Fiskburgarna som serverades i förra veckan kom från Chile… Kommunens kostchef Helen Persson säger att hennes ambition är att köttet ska vara svenskt, men att man inte får diskriminera kött från andra EU-länder och att det är en ekonomisk fråga, man köper ofta det billigaste – inte det bästa.

Många tycker att hälsosatsningen blir skev när man inte serverar hälsosam mat som barnen tycker om och när man gör avkall på hälsosam mat av ekonomiska skäl. Christian Haglund ska ringa runt till andra skolors föräldraföreningar och höra deras reaktioner. Finns det en stark opinion bland alla föräldrar kan kanske föräldraföreningen ringa till Norra Skåne och/eller skriva ett brev till kommunstyrelsen och berätta om föräldraviljan. Föräldraviljan är viktig för våra politiker (speciellt i valtider) även om vår skola är liten. Så hör av er till styrelse eller klassföräldrar!!

 

Info från skolan

¤        Klass 3-6 har gjort ett uppskattat besök på lägerskolan i Magnarp. Vi tackar speciellt Christian Haglund som kom och visade bilder för oss på onsdagskvällen. Senare i höst kommer vi att visa ett bildspel med barnens kommentarer inspelade, för berörda föräldrar.

¤        Skoljoggen blev en trevlig dag med vandring i fint väder och grillad korv i Sjörröd. Ett varmt tack till föräldrarna, Tina Nilsson, Lisa Persson, Lars Petersson, Sara Nordh och Helen Niklasson.

¤        Vi har tränat orientering och sprungit en orienteringstävling i Hästveda. Vi tillhörde inte de snabbaste lagen, men alla stämplade rätt, bra gjort!

¤        Eleverna i klass 3-6 har utbildats till kamratstödjare av ett par duktiga lärare från Läredaskolan. Man pratade mycket antimobbning och hade även dramaövningar.

¤        Ugglebadet står på tur. Nytt för i år är att föräldraföreningen står för både buss och inträde för eleverna.

¤        Vårt efterlängtade utebordtennisbord har levererats till skolan. Vi letar efter en bra placering, och hoppas att många ska få glädje av det.

¤        Snart får vi besök av Cirkus Madigan. Vi hoppas att många kommer till förställningen på kvällen, då eleverna ska framträda med sina cirkuskonster.

¤        Veckan efter ska vi fira FN-dagen. Vi har ingen föreläsare i år, så vi tänkte arbeta med något vi kan skicka till vår fadderby i Bolivia.

¤        Fredagen före lovet, är det dags för 5-6:ornas efterlängtade disco. Vi hoppas på stort deltagande och en trevlig kväll.

                                                          /Göran

 

Motionslotteriet

Föräldraföreningen har beslutat att även i år sponsra skolan med vinster till motionslotteriet. Motionslotteriet är en del av skolans hälsosatsning. Skolans elever får lotter genom promenader på rasterna, visst antal promenader ger en lott - och ju fler lotter desto större vinstchanser.

Gungorna på dagis

Inget har hänt utom att Norra Skåne uppmärksammat att stora avdelningen fortfarande inte har några gungor. Föräldraföreningen har tryckt på under våren och får fortsätta trycka på om inget händer…

Öppet hus 12/11

Lördagen den 12 november blir det traditionsenligt öppet hus i skolan, då föräldrar och andra intresserade är välkomna att besöka skolan för att få en inblick i barnens arbete. Föräldraföreningen kommer att servera fika till de vuxna för en liten slant och bjuda barnen på saft och bulle.

Info från byn

Kanske inte så mycket nytt, men hösten rullar på och har du tid och lust finns det fortfarande möjlighet att hoppa på gympa och brottning. Har du tips på ytterligare aktiviteter i byn så hör av dig. Barngympa efterlyses!

Damgympa för alla tjejer fr. o. m årskurs 5 med Jenny Fransson (315 33) och Ann Johansson (311 69) på torsdagskvällar mellan 19 och 20 i skolans gympasal.

Familjegympa för vuxna med (eller utan) barn (årskurs 1-6) på måndagar 17.30-18.30 i skolans gympasal.

Brottning tisdagar och torsdagar 17.30-18.45 för pojkar, flickor och nybörjare uppe i Solbacken. Peter Andersson (859 27), Peter Nilsson (363 43), Joel Olsson (311 20).

Ridning finns för både barn och vuxna på Ballingslövs ridcenter vid Västergård. Barngrupper tisdagar och fredagar, vid intresse kontakta Monika på tel. 311 31.

 

Magnarp

Onsdag den 14 september

Vi åkte till Magnarp klockan 15.30. Klockan 16.50 träffade vi Lena på verandan. Hon var JÄTTESTRÄNG. Sen åt vi pytt i panna och sen kom Christian Haglund och visade bilder från Afrika. Det var ganska kul. Efter det gick vi ut och grillade korv. Sen hade Tobias och Belinda underhållning, det blev frågesport. Lag lila, grön och blå vann frågesporten med två poäng. Efter det gick vi natt-tipsrunda. Det var kul att blända alla med ficklampan. Efter det gick killarna in på sitt rum och tjejerna in på sitt och hade massage och saga, Sen gick vi och la oss.

/Marcus O

Torsdag den 15 september

Vi väcktes 7.00, sen bäddade vi och klädde på oss. Efter frukosten lekte vi mopedstafett och sedan hade vi dragkamp, men snöret brast så det blev inte så mycket med det. Vi hade rebusar också, vi skulle lägga ordet Ballingslöv. Vi hade också 5-kamp och det var kul. Sen var det mat igen. Denna gången blev det köttbullar och potatis. Sen gick vi ner till havet. Vi tittade på alla fåglar, vi håvade och jag hittade en död brännmanet.
 Vi målade med Kristina och det var kul. Sen fikade vi och det blev Lenas stora goda bullar. Vissa badade också. Sen var det pannkakor och det var gott. Vi hade även frisbeebrännboll och charader. Sen var det mat igen, denna gången blev det pizza. Sen var det disco och det var kul. Därefter var det massage och saga och sedan somnade vi.

/Belinda

Fredag den 16 september

Vi gick upp klockan 6.45. Sen bäddade vi och efter att vi hade gjort oss i ordning åt vi frukost. Då var det min grupp som var matlag. Efter det åkte vi buss till Ängelholm. Det var roligt på banmuseet. Där var massa, massa saker som har med tåg att göra. När vi kom tillbaka så åt vi spaghetti och köttfärssås, och efter det så packade vi. Det var mycket att packa. Efter vi hade packat så fikade vi en sista gång och då fick Lena sin present. Det var en tavla med Emmas fotavtryck. Då blev Lena JÄTTEGLAD. Sen städade vi. Vi städade i en timma. Efter vi hade städat klart så väntade vi och väntade och till sist kom bussen. Vi var hemma igen 17.45.

/Emelie

Partiell solförmörkelse

Vilken fantastisk tur vi hade i måndags den 3 oktober. Strax efter klockan tio släppte den täta dimman och solen kom fram. Alldeles lagom för att vi skulle kunna titta på solförmörkelsen. Vid halv elva gick sedan hela skolan ut för att beskåda fenomenet genom något av de 26 svetsglas vi hade fått låna av Jacobskolan.

Som mest täcktes 40 % av solen. Detta var vid 11.13 och vid halv tolv började det komma moln, så under senare delen av lunchrasten gick det bara att skymta solen ibland. Alla tyckte det var spännande att få se och de var väldigt noga med att inte titta upp mot solen utan skyddsglasen. Hoppas att ni föräldrar också hade möjlighet att se solförmörkelsen.

/Annika

 

Planeringskalender

19/10             Cirkus 19.00 

24/10             FN-dagen

26/10             Porträttfoto F-6

28/10             Disco, 5-6:an arrangerar

v.44               Höstlov!!

12/11             Öppet hus i skolan (lördag)

14/11             Kompledigt för öppet hus

16/11             Simundervisning 3-4 (tom v. 50)

23/11             Styrelsemöte FF

4/12               Julbasar med viterloppis

6/12               Jultemadag    

13/12             Luciafirande  

19/12             Julfest i medborgarhuset

20/12             Avslutning i kyrkan

 

Klassföräldrar läsåret 2005/06

Klass F: Maria Nilsson                      311 70

Klass 1: Johannes Fribyter                340 04

Klass 2:Tina Nilsson                          340 04

Klass 3: Pernilla Fridholm-Persson    461 69

Klass 4: Jenny Olsson                        311 05

Klass 5: Anders Persson                   0708-22 33 98

Klass 6: Lars-Göran Persson            310 80

 

Föräldraföreningens styrelse 2005/06

Ordförande         Christian Haglund     311 31

 V. ordf.              Ann-Marie Hansson   312 33

 Kassör               Johannes Fribyter       340 04 

 Sekreterare        Tina Nilsson                312 24

 Ledamot            Erik Himmer                   365 69

                          Helen Johanesson         360 12       

                          Anette Mortensen       315 20

 Supl.                 Malin Fransson             312 29

                          Henrik Mortensen      312 20

 

Nästa nummer

Deadline för nästa nummer är 25 november. Vid frågor, tips och förslag: kontakta
Helena på tel 310 18 eller helena.gotesdotter@swipnet.se.

 

Gamla nummer

2005  Nr 5

Översatt till internätspråk 051017 av Per Stenebo