Skolbladet
Forum för Föräldraföreningen vid Ballingslövs skola

Oktober 2005 Nr 7 Årgång 2

Välkomna…

… Föräldraföreningens Skolblad nummer sju, terminens och årets sista. Julbasar, julfest och julpyssel… Julaktiviteterna duggar tätt nu och det gäller att välja var man vill fröjda sig. I detta nummer presenteras var vi tror att du kan komma i julstämning på bästa sätt.

 

Öppet Hus

Ballingslövs skola har traditionsenligt genomfört öppet hus och många föräldrar tillbringade lördagsförmiddagen i skolan. Barnen och lärarna var mycket duktiga och alla tyckte att man ordnat en givande dag. Föräldraföreningen serverade fika till föräldrarna och tjänade därigenom in 1420 kronor, pengar som oavkortat går tillbaka till skolans barn. Jenny bakade chokladkakan och Ann-Maries mamma bakade alla bullarna som barnen bjöds på. Skoltröjan som såldes kommer nästa vecka.

 

Skolmaten

 Inget har hänt mer än att Helena för Föräldraföreningens räkning talat med Lena Lönn som är politisk kontaktperson för Ballingslövs skola. Efter att ha undersökt sockerproblemet säger hon att det politiska direktivet om hälsomål och att dra ner på sockret ska styras av en ”uttalad rimlighet”.

 Kanske har en del av rimligheten försvunnit på vägen från politikernas skrivbord till fritids eftermiddagsfika. Om barnen inte upplever sockerransonen som rimlig är det köket i Läredaskolan man får diskutera med.

Vad gäller köttets kvalitet och ursprung är allt politiskt korrekt, ska man ändra på det krävs det starka påtryckningar av föräldrar och barn till politikerna. Kontakt har tagits med föräldraföreningen i Farstorp och i Hästveda. Arbetet fortsätter. Prata med Jenny Olsson på tel 311 05 om skolmaten är en fråga som engagerar dig.

 

Nils-Henrik…

 … är ju vår underbara skolbusschaufför som känner och bryr sig om alla barn, vet var de bor och vad de (och deras) kompisar heter. Han jobbar också som vaktmästare på skolan på halvtid. Nu håller kommunen på att upphandla skolbusstjänster och då har Bergkvarabuss från Kalmar fått det nya kontraktet att köra skolbussarna i Hässleholms kommun. Ärendet är inte helt avgjort, men vi föräldrar är rädda att förlora Nils-Henrik, och kommer att göra vad vi kan för att han ska fortsätta köra våra barn till och från skolan. Vi kommer att skriva till skolkontoret och berätta hur viktig Nils-Henrik är för oss. Kontakta någon i styrelsen om du vill vara med och påverka.

 

Julbazaren 4 december

Från klockan 14 utanför gamla affären i byn hålls försäljning av hembakat bröd, korv, kaffe, glögg, pepparkakor, chokladhjul. Inne i affären är det loppis på barnkläder och leksaker. Möjlighet att skicka önskelistor till tomten finns, liksom att vid väder ta en tur med häst och vagn. 15.30 kan man njuta av luciatåget och klockan 16 delar nissarna ut gottpåsar till barnen innan bazaren stänger. Välkomna!

 

Luciafirande 13/12 och 15/12

Skolans luciafirande sker i gymnastikhallen på morgonen 13/12 klockan 8, och alla föräldrar och andra intresserade är välkomna för att njuta av 5-6:ornas stämningsfulla luciatåg. Vill man fika med barnen tar man med sig en fikakorg.

Dagisbarnen sparar sitt luciafirande till 15/12 på kvällen och även där är föräldrar och andra välkomna.
Mer information och inbjudan kommer snart.
 

Julfesten 19/12

Skolans traditionella julfest där barnen visar upp sina julspel, där skolans luciatåg går i repris och dit tomten hittar varje år och där det finns lotterier med finfina vinster - går av stapeln måndagen den 19/12 klockan 19 på Solbacken. Entrén är 20 kronor för alla över 13 år, ta med fikakorg och gott humör. Välkomna!

 

Skolavslutning 20/12

Tisdagen den 20:e är det avslutning i kyrkan i Stoby, föräldrar och andra anhöriga är välkomna. Mer info kommer.

Den nya styrelsen

Här följer presentationer på delar av den nya styrelsen:

Malin Fransson

Jag heter Malin Fransson och är mamma till Amanda i klass 3 och Filippa i klass 1. Mina barn, Glenn och mitt arbete på mediateket på Läredaskolan betyder mycket för mig. Jag är egentligen nyfiken på det mesta och mina
intressen kan variera. Jag har svårt att hålla mig borta från djur och jag gillar motorcyklar och att utöva idrott. Favoritsporten är innebandy, som jag spelar tillsammans med min "gubbe" Glenn och ett roligt gäng på söndagar.

Ann-Marie Hansson

Jag heter Ann-Marie Hansson och är v.ordförande i Föräldraföreningen. Jag är gift med Fredrik och vi har två killar, Kenny i 3:an och Adam i 2:an. Vi bor i byn med cykelavstånd till skolan - på vår fina cykelväg! Tillvardags arbetar jag på BRIO i Osby och de ”fria” timmar som blir kvar efter arbete och sömn ägnas till familjen och motion, gympa både på land och i vattnet. Motion är ett måste då jag har en stor passion för det som är gott så som choklad, den riktigt mörka sorten med minst 80 % kakaohalt! Jag har även ett stort samhällsintresse och det som jag för tillfälligt tycker är viktigt för vår närmiljö är tågstopp till byn. Det är ingen utopi men det krävs att vi som bor i byn är aktiva och försöker påverkar beslutsfattarna.

 

Tina Nilsson

Tina heter jag och är sekreterare i föräldraföreningen jag är även klassförälder i klass 2 där min äldsta dotter Clara går. Min yngsta dotter Frida går i F-klassen. Jag arbetar på sjukhuset i Hässleholm som sjuksköterska vilket jag tycker är jätteroligt. När jag är ledig går jag gärna på gympan i Ballingslöv men på tisdagar och torsdagar tittar jag på när mina flickor brottas. Just nu håller jag även på att lära mig dansa linedance som är jätteroligt! Långpromenader är också härligt och då brukar jag ta med mig Ulrika som är mamma till Emma, Sofie och Simon för går hon ensam går hon vilse. Snart ska vi åka till Lalandia, där har jag aldrig varit men det ska bli spännande. Hoppas det finns vattenrutschbanor och bubbelbad.

Anders Persson
Har Emelie i 5:an och Daniel i 3:an samt Christoffer på dagis och han fyller 5 år i februari. Är själv 40 och gift sedan 10 år med Pernilla och bor sedan augusti ute i Nääs på en gård som heter Lugnet, det är mitt föräldrahem så vi blir tredje generation som bor där. Har själv gått i Ballingslöv skola och då faktiskt haft Göran som lärare. Jag arbetar på Ballingslöv AB som produktionsledare och har varit företaget troget i hela tjugo år. Mitt jobb är omväxlande med ett högt tempo och mycket folk att hålla reda på, vilket jag trivs väldigt bra med. Fritiden går just nu helt till renoveringen av gården och då främst bostadshuset, jag gör det mesta själv då jag gillar att snickra och tycker det är perfekt avkoppling när man kommer hem från stress och hets på jobbet. Blir det mer fritid över ägnar vi den ute i Blekinges sköna bokskogar och östkustens rena vatten, närmare bestämt ute i Tredenborgs stugområde som ligger några km från Sölvesborg.
 

Tina, Erik, Johannes, Ann-Marie, Christian och Malin på styrelsemötet den 13 oktober.


Christian Haglund

Jag heter Christian Haglund och är nu i år vald till ordförande för föreningen. Jag tycker att vi gör ett viktigt och bra jobb som verkligen ger våra barn det där lilla extra under skoltiden. Tack vare de extra intäkter som arbetet och era allmosor genererar kan barnen åka på fler utflykter, teater m.m. Jag arbetar med hästtandvård sedan 5 år tillbaka. Så jag ambulerar till olika rid- och travstallar runt om i södra Sverige. Jag och speciellt min fru driver Västergårds Ridcenter utanför byn. Vi har tre barn (Marcus, Nicole & Nellie) två hundar, katter och massor med hästar.

Johannes Fribyter

Jag bor i Algustorp med min fru Elaine och våra 3 barn: Saga i 1:an, Elsa 3 år på humlan och Vilgot 6 mån. Är både ledamot/kassör i föräldraföreningen och klassförälder i 1:an.

Jag är lärare på Mala skola där jag har en F-1 klass. På min fritid är jag gympaledare i Hästveda, renoverar vårt hus och är mycket i naturen med familjen.

Anette Mortensen

Jag heter Anette Mortensen och är gift med Henrik Mortensen som också sitter med i föräldraföreningen. Vi har tre flickor som är 13, 10 och 2½ år gamla. Den äldsta flickan går i klass 7 i Hästveda medan de andra två är i Ballingslövs skola respektive dagis. Jag är sjukpensionär sedan –99 p.g.a. en bilolycka som jag var med i –89. Istället för arbete engagerar jag mig i skolan och barnen, det är jätteroligt och mycket givande. Det ger så mycket tillbaka när barnen är nöjda med allt de får göra i skolan.

 

Info ifrån skolan

Höstterminen börjar redan närma sig sitt slut, efter en termin fylld av många och trevliga aktiviteter:

¤    Cirkus Madigan, vilken succé! Visst var det en fantastisk föreställning. Barnen hade en mycket trevlig dag och fick en nyttig övning i samarbete.¤ FN-dagens insamling till vår fadderby i Bolivia gav hela 768 kr! Ett stort tack till alla bidragsgivare.


¤ Öppet hus, som nämnts tidigare, tycker vi blev mycket välbesökt, tack alla föräldrar som tog sig tid. Det känns extra meningsfullt när så många kommer.


¤ I skrivande stund har Magnarpskvällen ännu inte varit, vi hoppas på god uppslutning även då, och att vi kan få in lite pengar till kommande skolresor.


¤ ”Anna och andarna” heter pjäsen vi fått till vår skola. En liten (men dyr) kompensation för att vi är en bygdeskola och inte har samma förutsättningar att besöka kulturhuset som skolorna i tätorten.


¤ Utebordtennisbordet väntar vi med att sätta ut till våren. Bordtennisrummet i förskolans förråd har blivit mycket populärt, vi önskar oss lite nya racketar och bollar från föräldraföreningen i julklapp!

¤ Vi hoppas på god uppslutning till vår julfest på Solbacken, välkomna alla till en trevlig kväll, inbjudan kommer.
H/Göran  

 

Aktiva Skolföräldrar

Tips: tidningen ”Aktiva skolföräldrar” kan man prenumerera på gratis om man har barn i grundskolan. Se www.aktivaskol.se eller ring på telefon 08-544 886 36.

 

Planeringskalender

29/11             Teatervisning för barnen

4/12               Julbasar med viterloppis

6/12               Jultemadag    

13/12             Luciafirande  

19/12             Julfest i medborgarhuset

20/12             Avslutning i kyrkan

10/1 2006      Vårterminen börjar

 

Klassföräldrar läsåret 2005/06

Klass F: Maria Nilsson                       311 70

Klass 1: Johannes Fribyter                340 04

Klass 2:Tina Nilsson                          312 24

Klass 3: Pernilla Fridholm-Persson 461 69

Klass 4: Jenny Olsson                        311 05

Klass 5: Anders Persson                   0708-22 33 98

Klass 6: Lars-Göran Persson             310 80

 

Föräldraföreningens styrelse 2005/06

 Ordförande       Christian Haglund     311 31

 V. ordf.              Ann-Marie Hansson   312 33

 Kassör               Johannes Fribyter       340 04 

 Sekreterare        Tina Nilsson                312 24

 Ledamot            Erik Himmer                   365 69

                          Helen Johanesson         360 12       

                          Anette Mortensen       315 20

 Supl.                 Malin Fransson             312 29

                          Henrik Mortensen      312 20

 

Nästa nummer

Nästa nummers deadline är satt till 3/2 2006.  Vid frågor, tips och förslag: kontakta
Helena på tel 310 18 eller helena.gotesdotter@swipnet.se.

 

Gamla nummer

2005:  Nr 5   Nr 6

 

Översatt till internätspråk 060114 av Per Stenebo